Aarhus Universitets segl

Ophavsret

  • Information om ophavsret når du underviser

Når du underviser og bruger materiale i undervisningen, er der en række regler, som du skal være opmærksom på. Ved du fx om du må vise tv-optagelser, uploade artikler til Brightspace, og hvad med billeder i dine slides?

Brug for hjælp?

Har du spørgsmål eller problemer, kan du tage fat i kontaktbibliotekaren for dit område, som står klar til at hjælpe dig.

Alternativt er du altid velkommen til at kontakte dit lokale bibliotek.

Materiale fra internettet

Det er nemt og hurtigt at finde relevant kursusmateriale på nettet, men det kan være svært at gennemskue, hvordan man må dele det med sine studerende.

Kopi, print og scanning

Hvis du vil uddele fotokopier eller print, lave trykte kompendier eller indscanne materiale til dine studerende, så afhænger reglerne af originalen.

 

Copydanaftalerne

Læs de tre Copydanaftaler – én for tekster, én for billeder og én for AVU-materialer, Aarhus Universitet har indgået med Copydan. 


Videoer

Når du benytter videoklip i undervisningen, skal du være opmærksom på både ophavsretsloven, persondataloven og de betingelser, der gælder for den videotjeneste, som du benytter.

Dansk radio/tv

Læs hvordan du kan bruge radio og tv i din undervisning. Både egne optagelser og indhold fra Mediestream.  

Billeder

Hvis du ønsker at benytte billeder i undervisningen, skal du være opmærksom på AUs aftale med Copydan (Billedkunst). 


Hvad er ophavsret?

Ophavsretten beskytter ophavsmanden til tekster, musik, billeder, hjemmesider, tv-udsendelser, databaser m.m. Langt de fleste værker er beskyttet af ophavsretten. Ophavsretten er udtryk for en balance mellem ophavsmænd og brugere. Man skal derfor være bevidst om sin egen ophavsret, og samtidig skal man også respektere andres rettigheder. Med den digitale udvikling er der kommet øget fokus på ophavsretten, og det gælder også for den brug af ophavsretligt beskyttet materiale, som foregår på universiteterne.

Læs lov om ophavsret.

Hvad er Copydan?

Copydan er en forening, der forvalter ophavsrettigheder for en række rettighedshavere. Rettighedsforvaltningen består i at opkræve og fordele vederlag for udnyttelse af ophavsrettigheder i henhold til aftalelicenser. Læs mere på www.copydan.dk

Rammeaftaler