Aarhus Universitets segl

Links på Brightspace

Hvis du linker til tidsskrifter eller e-bøger, som AU Library har købt licens til, er det vigtigt, at dine links har bibliotekets proxy-server indlejret. Det er den, der sikrer, at adgangen virker, også selvom dine studerende ikke befinder sig på Campus.

Der er flere måder, hvorpå du kan sikre dig det - den simpleste er altid at gå via AU Library's hjemmeside.

Links til artikler

  • Du kan søge direkte på artiklens titel på AU Library's hjemmeside. Når du har fundet den rigtige artikel, skal du blot åbne posten, klikke på linket og kopiere linkadressen i browserens adresselinje.
  • Hvis du ikke kan finde artiklen, så søg i stedet på tidsskriftets titel. Klik dig derefter ind til artiklen og kopier linkadressen i browserens adresselinje.

Links til e-bogskapitler

  • Søg e-bogen frem i AU Library's søgesystem. Klik dig derefter ind til kapitlet og kopier linkadressen i browserens adresselinje.
  • Det er ikke altid muligt at linke direkte til et kapitel – i disse tilfælde må du linke til bogen i stedet.

Særtilfælde

  • Permanente links: Nogle databaser logger automatisk brugerne af efter et vist antal minutters inaktivitet. Det gælder fx for EBSCO og Ovid. Hvis du vil linke til materialer på disse platforme, skal du derfor benytte de specielle links, som platformene stiller til rådighed for dig. EBSCO kalder dem Permalink, Ovid Email Jumpstart.
  • Adgange med login: Der er stadig nogle små forlag, som benytter sig af login. Da du ikke må linke direkte til password-beskyttet materiale, må du i stedet finde linket til tidsskriftets hjemmeside på AU Library og bede de studerende selv browse sig ind til artiklen. Du kan få oplyst username og password ved at kontakte Spørg Biblioteket. Du må gerne lægge loginoplysningerne på kursussiden på Brightspace (men ikke dele dem på åbne netværk eller pr. mail).     

Hvorfor gør det en forskel at gå via AU Library's hjemmeside?

  • Adgangen til langt de fleste af AU Library’s databaser, e-tidsskrifter og e-bøger bliver styret via IP-genkendelse. Biblioteket sørger for, at forlagene har alle Aarhus Universitets IP-adresser registreret i deres system. Så længe du befinder dig på Campus eller benytter en VPN-adgang, vil du derfor kunne få adgang til alle bibliotekets e-ressourcer uden nogensinde at besøge bibliotekets hjemmeside.
  • Sidder du derimod udenfor Campus uden en VPN-adgang som mange studerende jo ofte gør, så benytter du en IP-adresse som forlagene ikke genkender, og så bliver du nægtet adgang til e-ressourcerne. Biblioteket har løst det problem ved at etablere en proxyserver, der fungerer som et bindeled mellem dig og forlaget. Denne proxy er indlejret i alle de links som AU Library stiller til rådighed på hjemmesiden.
  • Sådan fungerer det i praksis: Når du klikker på et link, som har proxyen indlejret, bliver du ledt over til bibliotekets proxyserver, som kontrollerer din IP-adresse. Hvis ikke den matcher én af Aarhus Universitets godkendte IP-adresser, bliver du bedt om at logge dig på med enten dit biblioteks- eller WAYF-login. Efter at have verificeret at du er affilieret med Aarhus Universitet, dirigerer proxyserveren dig derefter videre til forlagets hjemmeside via en godkendt IP-adresse.

Kan jeg ikke bare selv tilføje proxyen til et link?

  • Jo, du kan sagtens selv tilføje proxy-prefixet til et link. Du skal bare være opmærksom på, at proxylinket kun vil virke, hvis AU Library rent faktisk har købt adgang til materialet på den platform, som du linker til.
  • Det er dette præfix, du skal sætte foran dit link: http://ez.statsbiblioteket.dk:2048/login?url=