Aarhus Universitets segl

Video og lyd

Når du benytter videoklip i undervisningen, skal du være opmærksom på både ophavsretsloven, persondataloven og de vilkår og betingelser, der gælder for den videotjeneste, som du publicerer på.

Kommercielle film og serier 

Du må kun vise hele spillefilm eller serie-afsnit i undervisningen, hvis du har tilladelse fra ophaverne. Det er dog tilladt at vise korte klip qua citatretten i Ophavsretsloven. Husk i så fald altid at angive kilden. 

Se også de specielle regler, der gør sig gældende for Radio, TV og reklamefilm

Gratis tilgængelige videoer og lydoptagelser

Hvis du viser, indlejrer eller linker til andres videoer eller lydoptagelser, skal du sikre dig:

  • at indholdet i videoen eller lydoptagelsen er lovligt.

  • at ophavspersonen har givet tilladelse til offentliggørelse og fri brug af videoen eller lydoptagelsen.

  • at det er tilladt at indlejre videoen eller lydoptagelsen ifølge vilkårene på den platform, som du linker til (som det f.eks. er på YouTube).

Uanset hvilken metode du benytter dig af, skal du altid huske at angive kilden. 

Egne videoer og lydoptagelser

Hvis du vil offentliggøre en video eller lydoptagelse, som du selv har produceret, skal du være opmærksom på både databeskyttelsesloven, ophavsretsloven og tilgængelighedsdirektivet:

Databeskyttelsesloven

  • Databeskyttelsesloven fastsætter rammerne omkring beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger. 
  • Har du optaget en undervisningssituation, skal de studerende, som deltager aktivt på videoen eller lydoptagelsen med indlæg, give tilladelse til, at du må offentliggøre den. Dette gælder dog ikke, hvis optagelsen kun er tilgængelig i lukkede kursusrum i Brightspace.    
  • Nogle videooptagelser kræver et såkaldt informeret samtykke (f.eks. optagelser af patienter): du skal i sådanne tilfælde give dem, der optræder på videoen fyldestgørende information om, hvordan videoen vil blive brugt (og du må efterfølgende ikke bruge videoen i andre sammenhænge end dem, der er givet samtykke til).
  • Optagelser af børn kræver samtykke fra forældrene.
    Det mest sikre er at have et sådant samtykke på skrift. Men også skriftlige samtykker kan trækkes tilbage. I sådanne tilfælde skal du fjerne videoen eller lydoptagelsen fra den platform, den er uploadet på.
  • Læs mere om databeskyttelse på Aarhus Universitets webside.  
Ophavsretsloven
Tilgængelighedsdirektivet
  • Tilgængelighedsdirektivet stiller krav til videoer eller lydoptagelser, der lægges offentligt ud på f.eks. websider.
  • I videoer skal der f.eks. tænkes undertekster eller lignede ind for at imødekomme studerende med handicaps.

Publiceringskanaler

Interne publiceringskanaler

Hvis du benytter Panopto, AU’s videoplatform, kan du bruge materiale, der er dækket af AU’s Copydan- eller licensaftaler uden at spørge om lov. 

Eksterne publiceringskanaler

Når du publicerer via videotjenester som YouTube og Vimeo, skal du være opmærksom på, at du har ansvaret for at have indhentet alle tilladelser. Samtidig fraskriver du dig typisk rettigheder, når du publicerer. Læs derfor betingelserne grundigt igennem, inden du benytter tjenesten.