Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvad må du bruge i din forskning?

Hvis du benytter dig af andres materiale i din forskning, så skal du være opmærksom på både ophavsretten og god forskningsskik:

  • I din forskning må du gerne citere, såfremt det sker efter god skik. Du kan læse mere om citering og korrekt kildehenvisning på Forskerportalen.
  • Hvis du vil benytte andres billeder, grafer eller lignende i din forskningspublikation, skal du have tilladelse fra rettighedshaveren (oftest både forfatter og forlag).

    Dog giver ophavsretslovens § 23 dig mulighed for at benytte dig af offentliggjorte kunstværker, dvs. fotografiske værker, billedkunst eller bygningskunst. Den type værker kan du bruge uden tilladelse fra rettighedshaveren, såfremt dette sker i en videnskabelig kritisk sammenhæng i forbindelse med tekst, og så længe det ikke sker i erhvervsøjemed.

Såfremt du i din forskning anvender personoplysninger, er der en række særlige forhold, du skal være opmærksom på. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger på Forskerportalen, i Databeskyttelsesloven og  på Datatilsynets hjemmeside.

Hvis du vil vide mere

Du kan læse mere på Forskerportalen, som indeholder en grundig behandling af en række juridiske og etiske spørgsmål, der har særlig betydning for forskere. Forskerportalen er udviklet af Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) under hovedorganisationen Akademikerne.