Referencehåndtering indebærer organisering af de referencer, du arbejder med, og korrekt omtale af disse i dine forskningspublikationer. Hvordan du refererer korrekt, kan afhænge af dit forskningsfelt og de dertil knyttede outputstyles og metoder.
En output style definerer de oplysninger, du skal inkludere i dine referencer, samt hvordan du skal præsentere disse oplysninger i dit skriftlige arbejde - både i den løbende tekst eller i fodnoter og i litteraturlisten. Eksempler på output styles kunne være APA, Chicago, MLA, Politica, Vancouver, Harvard..
Udover fagspecifikke krav til din referencehåndtering kan der også være krav og regler for, hvordan du håndterer dine referencer hos enkelte tidsskrifter og forlag. Husk derfor altid at tjekke, om der findes en vejledning i, hvordan du skal angive dine referencer hos det tidsskrift eller forlag, du ønsker at publicere i.
For at hjælpe dig med at referere korrekt, kan du benytte et referenceværktøj. Et referenceværktøj kan hjælpe dig med at optimere din tid, idet værktøjet kan hjælpe dig med at organisere og holde styr på store mængder litteratur. Det kan også styre processen med at referere korrekt, så dine publikationers referencer lever op til fastlagte krav og standarder.
Hvis du anvender generativ kunstig intelligens (GAI) i dine publikationer, for eksempel ChatGPT, skal du huske at tjekke retningslinjerne hos det forlag eller tidsskrift, du ønsker at publicere i.
Eksempelvis må GAI og AI generelt ikke opfattes som forfattere eller medforfattere, og derfor heller ikke citeres, hos både Elsevier og International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE):
Du kan derfor ikke antage, at der gælder de samme regler med hensyn til at citere AI på tværs af de steder, du publicerer. Tjek derfor altid retningslinjerne.
Hvordan en reference til ChatGPT skal se ud, afhænger af den valgte referencestil. Bemærk at retningslinjer for referencer til ChatGPT stadig er under udvikling, så sørg for at tjekke din referencestandard.
Vi giver her eksempler baseret på APA, MLA og Chicago stilene, som alle har forskellige retningslinjer for at referere til ChatGPT.
American Psychological Association tager i dette blogindlæg udgangspunkt i referencetypen "software", når det gælder referencer til ChatGPT og andre LLMs. Det er derfor vigtigt, at du i din litteraturliste inkluderer typen af software (Large language model), samt hvilken version af ChatGPT, du har anvendt. Det kan du finde i bunden af ChatGPTs side. Hvis du ikke kan finde versionen, kan du eksempelvis skrive ChatGPT 3.5. Referencen skal du indsætte i både teksten og referencelisten, eksempelvis:
(OpenAI, 2023) eller OpenAI (2023)
OpenAI. (2023). ChatGPT (Nov 6 version) [Large language model].
OpenAI er her forfatteren og 2023 er årstallet for, hvornår den version af ChatGPT, du har anvendt, er fra. Titlen på din reference er ChatGPT. (Nov 6 version) viser, hvilken model, du har brugt, og Large language model beskriver typen af software. URL’en viser, hvor værktøjet kan tilgås.
Referencestilen Chicago betrager brugen af ChatGPT som “personal communication”, idet outputtet fra ChatGPT i udgangspunktet ikke kan tilgås af andre. Det betyder, at du ved anvendelse af Chicago referencestilen, både Chicago notes og Chicago author-date, kun skal indsætte referencer for ChatGPT i teksten, men ikke i litteraturlisten. Du kan eksempelvis referere til ChatGPT på følgende måde:
OpenAI svarer til forfatteren og datoen angiver, hvornår en teksten er genereret af ChatGPT. URL’en er, hvor værktøjet kan tilgås.
(ChatGPT, 9. Februar, 2024)
Her noterer du, at en tekst er generet af ChatGPT, samt hvornår den er genereret.
Hvis du gør indholdet, både dit input og ChatGPTs output, tilgængeligt for læseren, eksempelvis med ShareGPT, skal du ved Chicago også have en reference i litteraturlisten.
Referencestilen Modern Language Association (MLA) anvender samme skabelon til alle referencetyper, også ChatGPT. Når du anvender MLA referencestilen, skal du notere hvilken kommando, du har givet ChatGPT, både i teksten og i referencelisten. Eksempelvis:
“PubMed er en medicinsk database med avancerede søgefunktioner. Google Scholar er dog mere tilgængelig for en større gruppe af brugere (”Beskriv forskellene mellem PubMed og Google Scholar”), så hvornår man bruger hvad afhænger af brugeren og konteksten”
“Beskriv forskellene mellem videnskabelige databaser såsom PubMed, og på den anden side Google Scholar” kommando. ChatGPT, 6 nov. version, OpenAI, 3 Feb. 2024, chat.openai.com/chat.”
MLA angiver ikke ChatGPT som forfatter, og titlen er en beskrivelse af kommandoen, du har givet ChatGPT. Du kan finde versionen nederst på ChatGPTs side. Hvis du ikke kan finde oplysninger om version på siden, kan du eksempelvis skrive ChatGPT 3.5. Datoen efter udgiveren (OpenAI) viser, hvornår du har anvendt ChatGPT.
EndNote 21 er et referenceværktøj, som studerende og ansatte på Aarhus Universitet kan downloade gratis. EndNote kan bruges på både Windows, Mac og Linux og kan anvendes som tilføjelsesprogram til Microsoft Word. EndNote er udviklet med en stor grad af tilpasningsmuligheder, som gør det til et godt værktøj på tværs af mange fag.
Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, kan du altid henvende dig til biblioteket.
Zotero er et gratis referenceværktøj, der er kompatibelt med Google Chrome og Mozilla Firefox. Det kan bruges på både Windows, Mac og Linux. Zotero kan anvendes som tilføjelsesprogram til Google Docs og Microsoft Word. Zotero er udviklet specifikt til studerende og forskere inden for de humanistiske og æstetiske fag og er derfor særligt velegnet til studerende på AU Arts. Du kan downloade Zotero via deres officielle hjemmeside.
AU Library supporterer Zotero i begrænset omfang. Vi udbyder bl.a. åbne workshops i Zotero.
Ved yderligere behov for hjælp kan du kontakte informationsspecialist Karoline Liv Vildlyng
JabRef er et gratis referenceværktøj, du kan bruge på Windows, Mac og Linux. Værktøjet er udviklet til at arbejde med BibTeX filer og er velegnet til LaTeX brugere. JabRef er derfor et godt værktøj til at arbejde med referencer i systemer som TeX/LaTeX og Markdown. JabRef kan anvendes som tilføjelsesprogram til eksterne programmer som Emacs, Kile, LyX, Texmaker, TeXstudio, Vim og WinEdt.
Paperpile er et webbasereret referenceværktøj, du kan bruge på Windows og Mac med abonnement. Du kan anvende Paperpile som et tilføjelsesprogram til Chrome, Google Docs, Microsoft Word og Overleaf. Da Paperpile er webaseret, er referencer og tilknyttede PDF filer altid tilgængelige på tværs af enheder på både Android og iOS.
Bemærk: Ønsker du at anvende Zotero i Word på din arbejdscomputer, skal du som ansat på AU kontakte din lokale IT afdeling.
Du skal skrive, at du (AUxxxxx) gerne vil meldes ind i GPO gruppen M365Apps-Allow-UI-Extending.
Har du spørgsmål eller problemer, kan du kontakte kontaktbibliotekaren for dit område, som står klar til at hjælpe dig.
Alternativt er du altid velkommen til at kontakte dit lokale bibliotek i AU Library.