Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Video

Når du benytter videoklip i undervisningen, skal du være opmærksom på både ophavsretsloven, persondataloven og de vilkår og betingelser, der gælder for den videotjeneste, som du publicerer på.

Andres videoer

Hvis du viser, indlejrer eller linker til andres videoer, skal du sikre dig:

 • at indholdet i videoen er lovligt
 • at ophavsmanden har givet tilladelse til offentliggørelse og fri brug af videoen
 • at det er tilladt at indlejre videoen ifølge vilkårene på den platform, som du linker til (som det f.eks. er på YouTube).

Uanset hvilken metode du benytter dig af, skal du altid huske at angive kilden.

Egne videoer

Hvis du vil offentliggøre en video, som du selv har produceret, skal du være opmærksom på både persondataloven og ophavsretsloven:

 • Persondataloven finder anvendelse, når man kan genkende personer ud fra de oplysninger, der gives.  Dermed er billeder, videoer, lyd af stemme mv. personoplysninger, og det kræver samtykke fra den person, som optræder, før man må lægge dem ud på internettet eller bruge dem i andre sammenhænge.  
 • Har du optaget en undervisningssituation, så skal de studerende, som deltager aktivt på videoen med indlæg, give tilladelse til, at du må offentliggøre den.
 • Nogle videooptagelser kræver et såkaldt informeret samtykke (f.eks. optagelser af patienter): du skal i sådanne tilfælde give dem, der optræder på videoen fyldestgørende information om, hvordan videoen vil blive brugt (og du må efterfølgende ikke bruge videoen i andre sammenhænge end dem, der er givet samtykke til).
 • Optagelser af børn kræver samtykke fra forældrene.

  Det mest sikre er at have et sådanne samtykker på skrift. Men også skriftlige samtykker kan trækkes tilbage. I sådanne tilfælde skal du fjerne videoen fra den platform, den er uploadet på.

 • Ophavsretsloven finder anvendelse, hvis du bruger andres billeder, tekster, indlæg, musik eller andet materiale i videoen. Det kræver særskilt tilladelse.

Optagelse af din undervisning – dine rettigheder

Hvis universitetet ønsker at optage og offentliggøre din undervisning, så kræver det dit samtykke, hvis det ikke tydeligt indgår i ansættelseskontrakten. Du er nemlig både beskyttet af persondataloven (du er i centrum for optagelsen) og ophavsretsloven (din undervisning er et værk i ophavsretslig forstand). Hvis du har givet dit samtykke, men senere fortryder, så er du i din fulde ret til at trække samtykket tilbage og bede universitetet fjerne optagelserne.

Publiceringskanaler

Når du publicerer via videotjenester som YouTube og Vimeo, skal du være opmærksom på, at du typisk indestår for at have alle tilladelser. Samtidig fraskriver du dig typisk rettigheder, når du publicerer. Læs derfor betingelserne grundigt igennem, inden du benytter tjenesten.

Hvis du derimod benytter Aarhus Universitets videomanagementsystem Kaltura, beholder du alle rettigheder og opnår en række andre ophavsretslige fordele:

 • Du må benytte tekst eller billeder, der er dækket af enten CopyDan-aftalerne eller AU Librarys licensaftaler i din video, når du deler den via Blackboard, fordi det er et lukket forum.
 • Du beholder den fulde ophavsret til dit materiale og beslutter selv i hvor høj grad andre brugere må benytte, videredistribuere eller bearbejde materialet.
 • Kaltura er integreret i Blackboard, og det giver dig fuld kontrol med, hvem du vil give adgang til materialet. Du har dermed mulighed for at dele materiale med en begrænset gruppe.
 • Hvis du publicerer videoer, hvor andre personer deltager, så har du i Kaltura mulighed for at gemme skriftlige samtykker fra deltagerne sammen med det videomateriale, samtykket angår.

Læs hvordan du benytter Kaltura i forbindelse med BlackBoard (pdf)

Læs mere om ophavsret og e-læring på undervislovligt.dk