Når du som studerende anvender kunstig intelligens (AI) eller generativ kunstig intelligens (GAI) til at søge litteratur, eller interagerer med en chatbot, er det godt at have kendskab til de ophavsretsmæssige og persondatamæssige problemstillinger, du kan stå overfor.
På denne side kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på i forhold til:
Husk altid at orientere dig i Aarhus Universitets regler for brug af GAI i forbindelse med dine studier.
Har du spørgsmål eller problemer, kan du kontakte AU Library, som står klar til at hjælpe dig med dine spørgsmål.
Alternativt er du altid velkommen til at kontakte dit lokale bibliotek i AU Library.
Hvis du anvender ophavsretligt beskyttet materiale eller data, skal du være opmærksom på, om du må uploade det til AI-teknologier. Således gælder det for mange af de materialer, biblioteket køber adgang til, at du som udgangspunkt ikke må dele dem med AI-værktøjer, f.eks. elektroniske bøger og artikler.
Om du må dele et ophavsretligt beskyttet materiale med et AI-værktøj afhænger blandt andet af, hvilket ejerskab AI-udbyderen tager til det, du uploader. Hvis udbyder bruger dine prompts i træningen af AI'en, eller deler data med tredjepart, må du ikke dele ophavsretligt beskyttet materiale uden at have fået lov af ophaver. Du finder typisk information herom i teknologiens brugsvilkår.
Aarhus Universitet stiller en enterpriseversion af Microsoft Copilot til rådighed for studerende og ansatte, der ikke tager ejerskab over uploadet materiale, deler det med tredjepart, eller anvender prompthistorik til at træne GAI’en. Derfor kan du som studerende som udgangspunkt uploade enkelte ophavsretsligt beskyttede og/eller licensbelagte tekster til AU-versionen af Microsoft Copilot i forbindelse med dit studie.
Bemærk, at der gælder andre regler, hvis du selv indkøber et GAI-værktøj. Der gælder også andre regler, hvis du vil anvende AI til tekstmining af et større tekstkorpus i studiesammenhæng. Dette er kun tilladt, hvis bibliotekets aftale med forlaget tillader det. Derfor er det altid en god idé at slå regler for et materiales brug op i bibliotekssystemet.
Som studerende er du selv ansvarlig for din brug af AI i dit arbejde.
Hvis du vil bruge et AI-værktøj til at transskribere dine interviews, bør du tænke hele processen igennem i forhold til lovlighed og god akademisk praksis.
Du bør aldrig uploade fortrolige oplysninger til en AI-teknologi.
Som studerende kan du f.eks. få kendskab til fortrolige oplysninger, hvis du foretager feltstudier i en virksomhed eller på anden vis deltager i et erhvervssamarbejde som led i dit studie.
Det kan f.eks. være oplysninger omkring sikkerhed, forretningshemmeligheder, interne forhold, arbejdsgange og oplysninger om privatpersoner. Se også AU’s side om fortrolighed i erhvervssamarbejder.
Vær opmærksom på, at dine egne persondata samt din brug af en AI-teknologi, kan bruges af udbyderen af teknologien - både til videreudvikling af teknologien og til andre kommercielle formål. Din profil kan f.eks. videresælges i markedsføringsøjemed.
Du bør aldrig uploade fortrolige oplysninger til en GAI-teknologi.
Som studerende kan du f.eks. få kendskab til fortrolige oplysninger, hvis du foretager feltstudier i en virksomhed eller på anden vis deltager i et erhvervssamarbejde som led i dit studie.
Det kan f.eks. være oplysninger omkring sikkerhed, forretningshemmeligheder, interne forhold, arbejdsgange og oplysninger om privatpersoner. Se også AU’s side om fortrolighed i erhvervssamarbejder.
Vær opmærksom på, at dine egne persondata samt din brug af en GAI-teknologi, kan bruges af udbyderen af teknologien - både til videreudvikling af teknologien og til andre kommercielle formål. Din profil kan f.eks. videresælges i markedsføringsøjemed.
AI-teknologier, som f.eks. chatbots, genererer output i form af eksempelvis tekst, billede, lyd og kode på baggrund af den data, modellen er trænet på. Det betyder, at det output, du bliver præsenteret for, bygger på data fra materialer, der kan være ophavsretsmæssigt beskyttet.
Hvis du bruger billeder, er det vigtigt, at du læser brugsvilkår for den AI, du anvender. Ofte vil brugsvilkår fremgå i “terms of use” og ophavsret til det materiale, der genereres, vil være udfoldet her.
Bruger du tekst eller billeder genereret ved hjælp af AI til eksamen, tjek da hvilke krav der stilles til dig, dit fag og din uddannelse. Det kan du læse mere om på Aarhus Universitets regler for brug af GAI og på Aarhus Universitets sider om eksamenssnyd.
Bruger du billeder og tekst, der er skabt ved hjælp af AI, skal du altid kreditere og fortælle, hvor du har indholdet fra. På bibliotekets sider om referencehåndtering har vi samlet information om at henvise til GAI.