Aarhus Universitets segl

Undgå plagiering - for studerende

Hvad er plagiering?

Plagiering er at kopiere andres tekst eller arbejde og foregive, at det er dit eget.

Det er derfor vigtigt, at du giver tydelige henvisninger til det materiale, som du anvender i dine opgaver, så andre uden problemer kan se, hvor oplysningerne stammer fra. Dette gælder alle typer af materiale, f.eks. tekster, lyd, billeder og grafer m.m. Det gælder uanset, om materialet er offentliggjort eller ej, dvs. både bøger, artikler og hjemmesider samt andet materiale som eksamensopgaver, undervisningsmateriale og tekster genereret af Generativ Artificial Intelligence (GAI).

I forhold til plagiering er det vigtigste, at det tydeligt fremgår, hvad der er dit arbejde, og hvad der er andres arbejde.

Arbejdet med at lave tydelige og præcise referencer kaldes også referencehåndtering, og her kan et referenceværktøj være en god hjælp.


Referencehåndtering

Hvis du citerer de kilder, du anvender materiale fra - og håndterer dine citationer i dit skriftlige arbejde korrekt - er du godt på vej til at undgå plagiering.

Læs mere om referencehåndtering og hvordan du eksempelvis kan anvende et værktøj til at indsætte citationer og lave litteraturlister for dig.

Stopplagiat.nu

Stopplagiat.nu er en webtutorial for studerende om plagiering. Lær, hvordan du citerer korrekt, og hvordan du sørger for tilstrækkelig dokumentation i dine opgaver. Test også dig selv ved hjælp af quizzer og stil spørgsmål.

AU Studypedia

AU Studypedia er et akademisk studieværktøj, som kan hjælpe dig med opgaveskrivning, emnevalg, litteratursøgning og formidling. AU Studypedia kan også hjælpe dig med at mestre god citationspraksis.

Undgå eksamenssnyd

Du kan undgå plagiering ved at citere korrekt og angive kilden til dit citat, samt henvise præcist til de kilder, du har brugt materiale fra, så materialet evt. kan genfindes. Læs mere om hvordan du undgår eksamenssnyd og plagiering og hvad konsekvenserne ellers kan være.