AU Library tilbyder en række services som understøtter open science og giver adgang til værktøjer til bl.a. åben data management eksempelvis ved publicering, opbevaring og visualisering af data, samt open educational resources, som er samlinger af åbne læringsressourcer.
AU Library understøtter god data management praksis ved Aarhus Universitet. Biblioteket tilbyder support til forskere og studerende omkring håndtering af forskningsdata, vejledning, planlægning og deling af data igennem hele forskningsprocessen.
LOAR (Library Open Access research data Repository) er Det Kongelige Biblioteks eget åbne repositorium, hvor det er gratis at uploade op til 10 gigabyte data, der herefter gemmes i de lovmæssige 5 år, mens der er fri adgang til at søge og hente, og alt efter hvilken licens, der er pålagt, genbruge data.
Det er også muligt at lave aftaler om langtidsopbevaring og opbevaring af større mængder data.
MeLOAR er en søgemaskine, der henter data fra LOAR, og et visualiseringsværktøj til større videnskabelige datasæt. MeLOAR muliggør nemlig ikke kun søgning efter søgeord, men også efter geografisk placering i forskningsdata og andet metadata.
Søgemaskinen opstiller ikke blot resultaterne, men præsenterer både dokumenterne, pinpointer lokationen og fremhæver de steder, hvor det søgte optræder.
Værktøjet er særligt anvendeligt for dig som forsker, da du via brug af MeLOAR hurtigt kan identificere, om de fundne artikler har relevans for din forskning.
Open Journal Systems (OJS) er en publiceringsplatform til udgivelse af elektroniske tidsskrifter, som Aarhus University Library primært tilbyder tidsskriftsredaktioner tilknyttet Aarhus Universitet. OJS kan håndtere såvel det redaktionelle workflow - kommunikationen mellem redaktion, reviewere og forfattere - som den endelige online-publikation. Publikationerne bliver udgivet på platformen tidsskrift.dk.
Som ansat på Aarhus Universitet kan du publicere din ph.d-afhandling, proceedings, work papers m.m. gennem vores åbne publiceringsplatform – OMP (Open Monograph Press).
Tilbuddet er rettet mod manuskripter, der af den ene eller anden grund, ikke finder vej til de etablerede forlag.
Open access drejer sig om fri og gratis adgang til offentligt finansieret forskning, dvs. fri adgang til at læse og anvende videnskabelig information, herunder mulighed for uhindret at downloade videnskabelige publikationer. AU har sin egen open access politik og støtter samtidig op om den nationale Open Access strategi.
Med open access vil alle have adgang til publicerede forskningsresultater. Adgangen afhænger ikke af, om man personligt eller via sit bibliotek har tegnet abonnement på et tidsskrift.
AU Library vejleder om, hvad du må, og hvordan du kan publicere open science. Forskningsstøtteenheden på AU yder også hjælp og vejledning om krav fra fonde, særligt i forbindelse med EU ansøgninger.
Forlag tilbyder forskellige muligheder for at publicere open access, men det varierer ofte fra tidsskrift til tidsskrift, hvad du kan gøre.
AU Library hjælper gerne med at undersøge, om der er mulighed for at du kan parallelpublicere eller selvarkivere din artikel i Pure også kaldet OA-berigelse. Læs mere om OA-berigelse.
Fonde, der uddeler bevillinger til forskningsprojekter, anbefaler eller kræver eksempelvis ofte at publikationer publiceres open access. Nogle fonde kræver tillige FAIR data i form af en data management plan, og/eller at data skal arkiveres:
Deling af data er en drivende kraft bag open science tankegangen. Vær opmærksom på eventuelle krav fra fonde og forlag til at publicere åbne data. Her er nogle eksempler på hvordan kravene kan se ud:
Sparc Europe har i 2019 udgivet undersøgelse om europæiske fonde og forskningsinstitutioners OA og Open Science politikker: Insights into European research funder Open policies and practices.
OER står for Open Educational Resources og er samlinger og platforme med læringsressourcer, der er åbne og kan deles under f.eks. en CC-licens. OER er en del af open science, som fokuserer på lige adgang til læring.
En OER kan dække et bestemt fagområde, men kan også være en bredere platform til en bestemt målgruppe.
Citizen science er et af grundelementerne i open science, og er en forskningstilgang i vækst. Citizen science kan kort beskrives som projekter, hvor frivillige aktivt involveres i forskningsprojekter, der genererer ny viden eller øget forståelse.
Ved at inddrage frivillige i indsamling af data, kan forskere få adgang til langt større datamængder, end de kan skaffe på egen hånd. Borgere kan opleve at få større indflydelse på, hvilke forskningsspørgsmål, der skal prioriteres. Frivillige vil ofte vælge at deltage ud fra en personlig interesse i projektet.
Citizen science har forskningspolitisk bevågenhed, idet der er en forventning om, at metoden giver større videnskabelig og samfundsmæssig impact i kraft af de muligheder metoden giver adgang til. Forskerne får adgang til at formidle viden om både forskningsresultater og -processer til borgerne, hvilket gør citizen science til en fælles platform for mødet mellem forskere og borgere. Metoden åbner op for øget medborgerskab og demokratisk dannelse.
Forskere fra Aarhus Universitet er med i en række citizen science projekter, og der kommer hele tiden nye til.
Har du lyst til at møde andre fra Aarhus Universitet, som interesserer sig for eller arbejder med citizen science, så bliv en del af AU Citizen Science netværket. På netværksmøderne kan du drøfte dine tanker og idéer med andre, som har erfaring med citizen science projekter. Tilmeld dig maillisten på AU Citizen Science og få information om møder og aktiviteter.
AU Library tilbyder support til forskere og studerende vedrørende data management. Vi underviser ph.d. studerende om datapraksis og vejleder forskere om arkivering, visualisering og deling af data.
Har du spørgsmål eller problemer, kan du tage fat i kontaktbibliotekaren for dit område, som står klar til at hjælpe dig.
Alternativt er du altid velkommen til at kontakte dit lokale bibliotek.