AU Library, Emdrup har en af Europas største samlinger af børne- og ungdomslitteratur. Opbygningen af samlingen blev påbegyndt i 1954 af bibliotekar Vibeke Stybe og består i dag af over 80.000 bind:
Biblioteket rummer dertil en stor samling af skole- og fagbøger for børn, som er opstillet i samlingen for Undervisningsmidler.
Alle børnebøger, der er blevet udgivet i Danmark, blev til og med 2013 anskaffet systematisk. Siden 2014 har vi primært indkøbt nye efterspurgte især danske titler, der bruges af forskere og studerende, samt udvalgte prisbelønnede udenlandske titler.
Samlingen indeholder værker helt tilbage til 1700-tallet, hvor børnelitteratur bortset fra fabler var mere eller mindre religiøst præget, fx En liden Billed-Bibel fra 1710. Børne Speigel af Niels Bredal fra 1568, som anses for at være den første danske børnebog, er nu digitaliseret og kan tilgås online via bibliotekets base.
Den udenlandske børnebogssamling indeholder bl.a. danske forfattere, som er oversat til andre sprog, samt prisbelønnede børnebøger i Norden, Europa og USA, men så at sige alle sprog er repræsenteret. Desuden skal fx den store samling af russiske børnebøger nævnes her.
Vi samarbejder med Center for Børns Litteratur og Medier i vidt omfang, bl.a. gennem servicering af centerets forskere og studerende.
Vi vejleder gerne i brugen af de forskellige baser, hjælper med emnesøgninger og i visse tilfælde med at finde materialerne frem. Har du ikke mulighed for at komme selv, kan du ringe til os eller sende en e-mail. I øvrigt er det altid en god idé først at sende en mail til forskningsbibliotekar Annegret Friedrichsen, anfr@kb.dk, for at få en aftale.
Børnebogssamlingens historie |
af Vibeke Stybe Det var på Frederiksberg På Statens pædagogiske Studiesamling begyndte man i 1954 at opbygge en samling af børnelitteratur. I flere år havde mange pædagoger interesseret sig meget for børnelitteratur og havde savnet et sted, hvor der kunne forskes. Der opstod også et behov som følge af de pædagogiske uddannelsers nye undervisningsplaner, hvor man lagde vægt på et større kendskab til børnelitteraturen, dens problematik og historie m.m. Både skolebibliotekaruddannelsen på Danmarks Lærerhøjskole og bibliotekaruddannelsen på Danmarks Biblioteksskole, hvor flere og flere valgte børnelitteratur som linjefag, havde brug for en righoldig samling. Penge var der næsten ingen af, og man henvendte sig derfor til de danske forlag, som indvilligede i at sende den løbende børnelitteratur gratis til biblioteket. Derved skete en kraftig forøgelse af samlingen, der nu voksede hurtigt, også som følge af gaver andre steder fra. I 1967 besluttede man at lægge en mere fast plan for anskaffelserne. Den gik kort ud på følgende:
Børnebogsafdelingens lokaleforhold var de dårligst tænkelige. To gamle klasseværelser skulle rumme alt. Der var i 1970 l 1/2 bibliotekar til at klare det hele. Ude i Emdrup Da biblioteket i 1972 flyttede fra Frederiksberg til Lersø Parkallé og kort efter fik navnet Danmarks Pædagogiske Bibliotek, fik børnebogsafdelingen langt bedre vilkår, både pladsmæssigt og personalemæssigt. Nu blev der også mulighed for at arrangere store udstillinger, hvilket gav mange gode kontakter. Rækken af udstillinger blev lang. Udviklingen standsede brat, da overbibliotekar Robert Hellner gik af i 1988. Derefter fik biblioteket og dermed også Afdelingen for Børnelitteratur trange kår. Der skulle nu spares på alt, først og fremmest på personale. Da biblioteket i 1990 blev sammenlagt med Danmarks Lærerhøjskoles Bibliotek og flyttet til Lærerhøjskolen (1995), var der kun én bibliotekar tilbage, som skulle holde styr på Afdelingen for Børnelitteratur. Den fik ganske vist gode og fine pladsforhold; men der var ingen muligheder for videreudvikling. Drømmen om et forskningsinstitut - som i mange andre lande - eller et Center for Børnelitteratur, syntes mere og mere håbløs, trods ihærdige anstrengelser fra mange sider. I 1998 gik drømmen alligevel i opfyldelse. Om Vibeke Stybes virke i øvrigt henvises til artiklen i Dansk kvindebiografisk leksikon / red. Jytte Larsen. - Kbh. : Rosinante, 2000-2001. |
Mangeårig leder af Afdelingen for Børnelitteratur på Statens Pædagogiske Studiesamling - Danmarks Pædagogiske Bibliotek (nu kaldet Aahus University Library, Campus Emdrup (DPB) og formand for Selskabet for Børnelitteratur (IBBY Danmark). Har skrevet adskillige artikler og bøger om især børnelitteraturhistoriske emner, genfortalt og -digtet børnelitterære vers og fortællinger samt oversat udenlandsk børnelitteratur.
For børn fx: Fandens mælkebøtte (1981), Lirum larum, katten gør æg og andre børnerim (1982), Børn i byen (1984), Børn på landet (1985), Rim og remser (1992, 1995, 1998), Gåsemors rim og remser (1993), Skønheden og udyret (1996), På troldefærd (1996), Bim bam bomme! (1997), Fanden i vold (1997), Sindbad Søfarerens sælsomme rejse (1998), Fra Adam til Åse (1999), Niels Klims underjordiske rejse (2000)
Om børnelitteratur fx: Børnespejl (1969 - en antologi af ældre tekster), Historien om Struwwelpeter eller Den store Bastian (1971), Fra Askepot til Asterix (1974), Om fabler og børnelitteratur (1975), Fra billedark til billedbog (1983), Lege og legetøj i H. C. Andersens liv og digtning (1986), Anonymer & pseudonymer i dansk børnelitteratur (1999), Børnene kyssede mig kærligt: H.C. Andersen og børnene (2004).
Her kan du bl.a. se de nyeste faglitteratur om børnelitteratur og børns læsning indgået i perioden 2020-2023. Bøgerne kan reserveres og lånes ud.
Se her et udvalg af de historiske børnebøger fra ca. 1800-1900 i bibliotekets særmagasin. Disse titler udlånes ikke, men kan efter aftale ses på stedet. Kontakt Marie Frederiksen hmfr@kb.dk
Statistikken for 2023 ventes opdateret i oktober 2024.
Denne side er en oversigt over priser specielt rettet mod børnebogsforfattere og-illustratorer :