Aarhus Universitets segl

EndNote

  • Brug et referenceværktøj til at håndtere dine kilder

Hvad er EndNote?

EndNote er et referenceværktøj, som hjælper dig med at holde styr på dine kilder og sørger for at alt, du henviser til i dit skriftlige arbejde, kommer på litteraturlisten, som referenceværktøjet kan oprette automatisk for dig. Alt sammen ordnet efter den standard (output style), du vælger. 

Når du har installeret EndNote på din computer, kan du oprette en EndNote online account, som er din online backup løsning. Det giver dig også mulighed for at synkronisere indholdet i dit EndNote library med din iPad eller en evt. anden computer samt at dele dine referencer. 

Som studerende eller ansat på AU kan du frit downloade og installere EndNote. 

EndNote er kompatibelt med Windows og Mac OS og arbejder sammen med Word - tjek kompatibilitet og systemkrav


Download EndNote

EndNote og Microsoft Office 365

Windows og Mac: Microsoft Word skal være installeret lokalt på din computer for at du kan bruge EndNote direkte i Word. EndNote virker ikke direkte i Word Online, men kan godt bruges alligevel.

Hvis du gerne vil se, hvordan EndNote kan bruges i Word Online, så se dette videoklip, som viser hvordan EndNote kan bruges i Google Docs - det er den samme fremgangsmåde for Word online, som for Google Docs.


Kom godt i gang med at bruge EndNote

  • Når du har downloadet og installeret EndNote kan du finde hjælp til at komme i gang i nogle af de vejledninger, vi har samlet på AU Library.
  • Gem dit EndNote library lokalt på computeren. Anbefalingen fra EndNote lyder, at du IKKE skal gemme dit EndNote library i skyen (Dropbox, OneDrive, SharePoint, Box Sync, Google Drive, iCloud m.m.).     
  • Du kan automatisk hente referencer direkte ind fra de fleste databaser og søgeværktøjer. Det kan du med fordel gøre, når du alligevel søger litteratur diverse steder.
  • For at få Word til at hente referencer ind fra dit EndNote library, skal du bruge det plugin, der bliver installeret i Word sammen med EndNote (Cite While You Write (CWYW)). 
  • Finder du fejl/mangler i din litteraturliste, som EndNote har lavet, skal disse rettes i den enkelte reference i dit EndNote library, ikke i dit tekstdokument
  • Ønsker du at tilføje tekst eller sidetal i dine citationer i teksten, skal dette gøres ved brug af "Edit & Manage Citation(s)" funktionen i EndNote plugin'et i Word. Hvis du tilføjer tekst manuelt i dine citationer i Word, vil disse forsvinde, næste gang EndNote automatisk opdaterer dine citationer og litteraturliste. Læs mere om dette i EndNote's knowledge base.

Hvorfor skal jeg bruge EndNote?

Du opretter en database, hvori du opbevarer data på dine referencer. Så har du altid oplysninger om dine kilder ved hånden og skal f.eks. ikke bestille en bog hjem, fordi du kommer i tvivl om et årstal, et sidetal eller andet. EndNote håndterer og holder styr på dine referencer for dig.

EndNote kan med fordel bruges til at organisere dine referencer. Du kan oprette mapper med kilder brugt til en bestemt opgave, en bestemt artikel, et bestemt forløb. Du kan tilføje egne noter og kommentarer til referencerne. F.eks. noter om hvori artiklen, der står noget relevant og hvorfor det er relevant for dig. Eller omvendt hvorfor noget teori netop ikke kan anvendes i relation til din egen opgave.

Du har mulighed for at gemme teksterne, der matcher dine referencer, sammen med din EndNote database. På den måde har du altid adgang til teksterne, når du netop sidder og arbejder i referencehåndtering. Teksterne kan læses direkte fra EndNote og du kan bl.a. highlighte og sætte kommentarer direkte ind i dine tekster.

Den helt store fordel ved EndNote er, at det kan hjælpe dig med at citere og udarbejde en litteraturliste for dig automatisk, når du skriver din tekst i Word. Alt dette sker vha. Cite-While-You-Write (CWYW), som er en applikation, der automatisk tilknyttes dit Word program.

Læs evt. mere om EndNote.

Hvordan kan jeg dele mit EndNote library?

Du kan dele din EndNote database med andre Endnote brugere via EndNote Online - se video om deling af EndNote databaser (04:15).

EndNote anbefaler ikke deling af EndNote databaser via Dropbox og andre lignende "cloud services", idet der er risiko for, at filerne ødelægges, når de sendes frem og tilbage.

Særlige forhold på AU

Kontakt og support

Har du problemer med eller spørgsmål til EndNote, er du meget velkommen til at skrive til os - eller rette henvendelse til dit lokale bibliotek. Vi vil gerne hjælpe dig!