Aarhus Universitets segl

Eksempler på brug af digitale metoder

AU Library Arts Digital Lab

Text og datamining workshops til den digitale humanist

Brug digitale metoder

På denne side kan du se eksempler på hvordan de digitale metoder generet i kodeprogrammet 'R' i praksis kan bruges, og inspirere dig til hvordan du selv kan gøre brug af disse. 

Hvis du gerne vil bruge digitale metoder, men har behov for hjælp og vejledning til at komme i gang, så kan du deltage i en af Digital Labs workshops, hvor du kan få konkret og fokuseret hjælp til at komme i gang med digitale metoder. Du kan finde oversigt over vores workshops ved at klikke her.

Har du spørgsmål eller ønsker til workshops og kurser? Kontakt os på maop@kb.dk eller kavk@kb.dk

Eksempler

Overførsel af data fra SMK’s API til 'R'

I dette eksempel vises hvordan man overfører data fra en API til kodningsprogrammet R. I dette tilfælde er det Statens Museum for kunsts API, som indeholder en stor mængde data, hvorved der tages udgangspunkt i en udvalgt del, som leveres af SMK's API til R. API står for 'Application Programming Interface' og før det muligt for software at arbejde og kommunikerer sammen, samt gør det muligt at præciserer hvilke data, der skal tages udgangspunkt i.

RTweet

Her kan du se et eksempel på brugen af Text Mining til at behandle data fra et socialt medie, hvorudfra man kan lave analysearbejde. I dette eksempel benyttes det sociale medie Twitter.

Alle datasæt er her produceret i kodningsprogrammet 'R'.

Se eksempel: RTWEET 

The Wonderfuld Wizard of Oz

Dette eksempel dokumenterer hvordan man kan bruge text mining til at udtrykke og illustrer interessant data fra skønlitterær værker, som i dette eksempel her er The Wonderful Wizard of Oz af L. Frank Baum, som kan bruges til analysere værket på en ny måde.  

Se eksempel: The Wonderful Wizard of Oz 

Åbne data - Ringe OCR-kvalitet

Dette eksempel viser hvordan man i praksis kan bruge OCR-scanning. Eksemplet illustrere hvordan tekst fra 140 år gamle aviser, der på nuværende tidpunkt ikke har tekstgenkendelse pga. anderledes tekstopsætning, der før det svært for en computer at læse, gøres læsbare så der kan laves tekstgenkendelse på aviserne, så de kan gøre søg- og kopierbare.   

Kontakt

Max Odsbjerg Pedersen

Informationsspecialist

Karoline Liv Vildlyng

Informationsspecialist