Aarhus Universitets segl

Plagieringskontrol

På Aarhus Universitet er der 2 plagieringskontrolsystemer, Ithenticate og Urkund.

Urkund er et system til plagieringskontrol af studerendes opgaver på AU og er forankret i AU Library. AU Library har god erfaring med brugen af systemet og yder support i forhold systemets anvendelse. Ligeledes er AU Library en aktør i forhold til forebyggelsen af plagiering på Aarhus Universitet.

 iThenticate bruges på Health til plagieringskontrol af ph.d.-afhandlinger.

Hvad er Urkund?

Urkund er et plagieringskontrolsystem, der er tilgængeligt for alle undervisere på Aarhus Universitet.

Urkund kan påvise overlap mellem tekster og dermed være et hjælpemiddel til at finde eventuelt snyd i skriftlige opgaver. Urkund søger i tre forskellige kilder: Internettet, forlagsmateriale og tidligere screenede opgaver fra institutioner, der har licens til systemet. Urkund har eksisteret siden 2000, er udviklet af det svenske firma PrioInfo og anvendes på gymnasier og universiteter mm. i flere lande. Se meget mere om Urkund på deres egen side.

Hvordan bruger jeg som underviser Urkund?

Den største anvendelse af Urkund ligger i de digitale eksamenssystemer, hvor opgaver automatisk screenes. Urkund er integreret i Wiseflow. Integration til Digital Eksamen er planlagt til efteråret 2016/foråret 2017

Urkund kan også bruges ad hoc – det vil sige du som ansat ved AU kan få en personlig Urkundkonto (efter aftale med dit fakultet). Så kan du tjekke opgaver løbende som det passer dig. Urkund kan bruges udelukkende gennem dit mailprogram ved at vedhæfte opgaver i en e-mail, som du sender ind til din egen Urkund mail-adresse. 

Urkund kan også bruges ved at du logger ind i din personlige Urkund konto (som du får ved at kontakte Urkund supporten på AU Library via din lokale fakultetsrepræsentant og uploader opgaver der.

AU Library står altid til rådighed med undervisning og vejledning i brugen af systemet. 

Som en tredje mulighed kan Urkund integreres på BlackBoard 

Hvordan får jeg adgang til Urkund?

Kontakt urkundsupport.library@au.dk, eller din lokale fakultetsrepræsentant, for at få en adgang. Undervisere og ansatte kan få adgang. Ved oprettelse skal du angive: navn, stilling, e-mail og institut.

Hvordan bruger jeg Urkund?

  • Ad hoc med personlig konto, hvor en du via Outlook/andet mailprogram sender filer ind til din personlige Urkund konto eller uploader dem direkte i egen Urkund webinbox. Herefter vil du modtage en bekræftelse på at filen er modtaget og senere modtage en analyse – også pr. mail eller i webinbox.
  • Gennem et digitalt eksamensystem (f.eks. Wiseflow på BSS
  • Gennem BlackBoard. Her er det nødvendigt med en personlig Urkund konto

Hvordan bruger jeg Urkund på Blackboard?

Urkund kan anvendes på BlackBoard, men det kræver at du aktivt opretter en såkaldt ”Urkund Assignment” på de enkelte kurser Når dette er gjort, bliver de studerendes opgaver til en enkelt aflevering, tjekket automatisk. Det kræver en personlig konto som du får ved at henvende dig til din lokale fakultetsrepræsentant

Der er en ikke helt ny, men stadig lærerig video fra Aarhus BSS. (Det skal præciseres, at farvekoden ikke viser graden af plagiat, men fundne overlap, det er op til fagpersoner at vurdere om det er plagiat.) 

Vejledning er beskrevet i PDF, men ved tvivl er du velkommen til at kontakte din fakultetsrepræsentant i Urkund

 

Mere om Urkund

Urkunds egne supportsider finder du vejledninger og guides.

Især disse kan være nyttige at kende:

 

Før du sender din første opgave ind, kan du her Se eksempel på en Urkund analyse, så du har en ide om hvordan en analyse ser ud.

Meget mere om plagiering – både til studerende & undervisere

Det er vigtigt, at de studerende kender til reglerne omkring kildehåndtering og referencer for at undgå plagiering. AU Library stiller en række ressourcer til rådighed som kan deles med de studerende.

AU Library portal til studerende om plagiering, med henvisninger til bla. med referencehåndtering, stopplagiat.nu mm.

Om snyd til eksamen, hvad er konsekvenserne, hvordan undgås snyd mm: 

Vær opmærksom på denne pjece: ”Kom sikkert gennem eksamen – en guide til studerende om eksamenssnyd” 

 

Der er også en del sider dedikeret forskere og undervisere

AU Library portal til undervisere om plagiering, med henvisninger til bl.a. "hvad gør jeg hvis jeg støder på plagiering", selvplagiering mm. 

Forskerportalen om ”Plagiat, kreditering og god citatskik” 

AUs side om Ansvarlig forskningspraksis ved AU der bl.a. omhandler regelsæt for ansvarlig forskningspraksis og retningslinierne for forskningsintegritet. 

Din fakultetrepræsentant

Arts

Jesper Frederiksen Ølsgaard

Bibliotekar AU Library, Nobelparken

Aarhus BSS

Solveig Sandal Johnsen

Informationsspecialist AU Library, Bartholins Allé

Health

Janne Lytoft Simonsen

Forskningsbibliotekar AU Library, Sundhedsvidenskab

Science & technology

Morten Hjorth Gad

Bibliotekar AU Library, Ny Munkegade

Hvis jeg har mistanke om plagiat

Hvis du har mistanke om plagiering i en opgave er det vigtigt, at du ikke læser Urkund analysen som et sikkert bevis på at den studerende har plagieret. Urkund analysen skal analyseres mhp. at fastslå hvorvidt der blot er tale om dårlig referencepraksis eller plagiering. Har du brug for hjælp til hvordan du læser Urkund analysen, hjælper AU Library Urkund-supporten dig gerne.

Hvis du efter at have analyseret Urkund analysen grundigt, vil gå videre med sagen, skal du indberette og dokumentere sagen til Uddannelsesjura. Uddannelsesjura foretager den videre sagsbehandling, på baggrund af din dokumentation. 

Se mere: Eksamenssnyd: Procedurer og sanktioner (bladre-pdf)
Se mere: Guide til studerende om eksamenssnyd (pdf)