Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forsker-ID

  • Et unikt og permanent identifikationsnummer til dig som forsker 

Hvad er et forsker-ID?

Et forsker-ID er et unikt, permanent identifikationsnummer, der identificerer dig som forsker og sikrer en korrekt tilknytning af dine publikationer, aktiviteter og bevillinger.

Nogle forsker-ID knytter sig til en kommerciel udgiver eller database, andre er uafhængige og ikke kommercielle.

Hvilke fordele er der ved et forsker-ID?

Et forsker-ID er ikke personfølsomt og kan deles offentligt.

Det forbliver det samme, selvom du skifter navn, mailadresse eller ansættelsessted og giver et samlet overblik over dine publikationer og aktiviteter, selvom de måtte være registreret under forskellige navneformer.

Et unikt forsker-ID gør det muligt at skelne dig fra andre forskere, der publicerer under samme navn som dig.

Nogle forsker-ID giver mulighed for, via identifikation af dine publikationer, at foretage bibliometriske analyser, citationsanalyser  og udregne H-index.

ORCID iD (Open Research and Contributor ID)

AU anbefaler forskere at oprette et ORCID iD, som giver en entydig identifikation af en forsker og dennes samlede publikationer m.m., idet fonde og forlag i stigende grad kræver, at forskere har et ORCID iD, når de publicerer, leverer peer review og ansøger om fondsmidler, da det letter administrationen.

Anvender du dit ORCID iD ved kontakt til fonde og forlag, kan du nøjes med én gang at registrere dine personlige data. Fremover behøver du kun at oplyse dit ORCID iD.

Bag ORCID iD står organisationen ORCID, som er en uafhængig, ikke-kommerciel organisation. ORCID støttes af en lang række forskningsinstitutioner, forlag og fonde.

Det er en god idé at forbinde dit ORCID iD med PURE, som automatisk kan synkronisere indholdet fra PURE til ORCID og holde dit ORCID iD opdateret med CV- og publikationsoplysninger.

Din profil på ORCID.org vil således indeholde alle dine CV- og publikationsoplysninger.

Det er endvidere muligt at overføre data til dit ORCID iD ved at knytte det sammen med andre forsker-ID som ResearcherID og Scopus Author Identifier.

Andre forsker-ID

ResearcherID

ResearcherID er et forsker-ID fra Clarivate Analytics (tidligere Thomson Reuters) og en integreret del af databasen Web of Science. Derfor er et opdateret ResearcherID samtidigt en opdateret forfatterprofil i Web of Science, og dette gør det nemmere at identificere dine publikationer og beregne dit H-index. Det er muligt at forbinde ResearcherID og ORCID iD og overføre data til dit ORCID.

Læs mere om ResearcherID.

Scopus Author Identifier

Scopus Author Identifier er din forfatterprofil i databasen Scopus og en integreret del af databasen. Det er en god idé, at du sikrer dig, at din forfatterprofil er opdateret, da det gør det nemmere at identificere dine publikationer og beregne dit H-index.

Det er muligt at forbinde Scopus Author Identifier med ORCID iD og overføre data til dit ORCID.

Brug for hjælp?

Har du spørgsmål eller problemer, kan du kontakte kontaktbibliotekaren for dit område, som står klar til at hjælpe dig.

Alternativt er du altid velkommen til at kontakte dit lokale bibliotek i AU Library.